Gelişen
gıda teknolojisi ve tüketicinin bilinçlenmesi, günümüzde ürün
kalitesini iyileştirme gayretlerini de arttırmaktadır. İnsanların
yaşamları için temel gereksinimleri olan gıdaların, güncel teknolojik
gerekler doğrultusunda üretilmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmenin
temini yolunda önemli bir hizmettir. Gıda güvenliğinin ve kalite
korunumunun sağlanması çabaları da tüketici ve toplum sağlığı açısından
büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda güncel teknolojik gelişmelerin,
üretici ve ürün uygulayıcıları açısından da dikkatle izlenmesi
gerekmektedir. Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarında insan sağlığını
direk olarak etkileyecek etmenlerin varlığının tespiti, gıda ve ürün
güvenilirliği, gıdanın raf ömrünün belirlenmesi amacıyla kontrol
işlemleri yapılır.Gıda tanımına giren ürünlerin üretimi, işlenmesi,
saklanması ve tüketiciye kadar geçen aşamalarda mikroorganizmaların
önemli sonuçlar verebilecek bulaşmaları ile karşılaşabilirler.
Genellikle mikroorganizmalar oluşan üründe bozulma veya tüketicilerde
gıda kökenli hastalık ve zehirlenmelere kadar yol açabilen sorunlar,
kullanılan ürün veya işleme tekniğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık,
ekonomik ve zaman kayıplarına yol açmaktadır.
Endüstrileşmiş ülkelerde gıda kökenli
hastalıklar için hazırlanan istatistikler olayların % 60'ının uygulanan
kötü gıda işleme teknikleri ile veya kurulu gıda hizmet ve
servislerindeki bulaşmalarla olduğunu göstermektedir. Gıda; üretim,
işleme, paketleme, nakliye, depolama ve servis süreçlerinde zehirli
maddelerle, enfeksiyon yapıcı veya toksik karakterli mikroorganizmalarla
bulaşmaya uğrayabilir. Zaman-sıcaklık uygulamalarındaki yetersizlikler
gibi proses hataları söz konusu olduğunda ise bu mikroorganizma veya
mikroorganizma toksinleri artan riskler oluşturabilirler. Eğer bulaşmış
ve bu sebeple bozulmuş gıdalar tüketilirse, gıda kökenli hastalıklar
veya zehirlenmeler meydana gelebilir, buna bağlı olarak bireyin ve
toplumun sağlığını etkileyerek sosyal ve ekonomik sorunlar ortaya
çıkarabilirler. Bütün bunlar mikrobiyoloji
laboratuvarlarında yapılan analizlerin ve sonuçlarının önemini ortaya
koymaktadır. Bu durumda yapılacak mikrobiyolojik analizlerinin ve
sonuçlarının güvenilirliği açısından örneklerin numune alma
yönetmeliği'ne uygun koşullarda laboratuvarımıza ulaştırılması
gerekmektedir.
Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı, Numune
Hazırlama, Besiyeri Hazırlama ve Sterilizasyon, Ekim Bölümü, İnkübasyon
Bölümü ve Atık İmhası-Otoklav Bölümü olmak üzere 5 ayrı bölümden
oluşmaktadır.