KALINTI ANALİZ LABORATUVARINDA YAPILAN ANALİZLER
1-PESTİSİT ANALİZİ (YAĞLAR HARİÇ TÜM GIDALARDA )
Zirai
İlaç Kalıntısı: zirai ilaç yöntemi; gıda, yem gibi tarım alanında
yetişen bitkileri zararlılardan korumak için yapılan mücadele
yöntemidir. Bu işlem sırasında kullanılan ilaç miktarı ve çeşidi
önemlidir. İlaç, ambalajı üzerinde belirtilen oranlarda kullanılmalıdır.
Gereğinden fazla kullanıldığında ilaçlama yapılan üründe fazla miktarda
kalır veya daha geç parçalanır. Bu durumda gıdanın tüketilmesi halinde,
ilaç insanların vücudunda kalarak zamanla özellikle de karaciğerde
birikir ve ilerki yaşlarda kansere yol açar. Çünkü bu ilaçların vücuttan
atılması zordur ve suda çözülmezler. Kullanılan ilacın kendisi de
önemlidir. Ulusal veya uluslararası yasaklanmış ilaçlar vardır. Bunlar
hiç kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar hem tehlikeli hem öldürücü
olabilmektedir. Özellikle Bölgemizde yoğun olarak tarımsal üretim (meyve
sebze) yapıldığından bu ürünlerin zirai ilaç kalıntısı analizinin
mutlaka yapılması gerekmektedir. Zirai ilaç bitkisel olarak beslenen
hayvanlardan onların etine ve sütüne de geçmektedir. Bu nedenle
hayvansal ürün açısından da risk vardır. Önceki yıllarda ülkemizden
ihraç edilen meyve sebzeler, pestisit analizi yapılmadan ihraç edildiği
için sorun yaşanmış ve birçok ürünümüz geri dönmüştür. Bu yüzden
ülkemizin imajı zedelenmiş ve aynı zamanda birçok ekonomik kayıp meydana
gelmiştir. Bu nedenle ve aynı zamanda Bölgemiz meyve sebze üretimi
açısından yoğun ve özellikle ihracat açısından önemli bir bölge
olduğundan ihracatta sorun çıkmaması ve halkın sağlıklı gıdalar
tüketmesi için pestisit analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir.
Pestisit analizi laboratuarımızda bu konunun eğitimini almış kişiler
tarafından uzun zamandır yapılmaktadır. Pestisit analizi
Laboratuarımızda GC (Gaz kromatografisi), GC-MS (Gaz Kromatografisi
Kütle Spektrometresi), LC-MSMS gibi ileri teknoloji cihazlar ve
uluslararası metotlar kullanılarak yapılmaktadır
2-NAFTALİN ANALİZİ (BAL VE BAL ÜRÜNLERİ,PETEKTE)
Naftalin:
Naftalin, bir petrol ürünü olup, kanserojen bir maddedir. Bal ve bal
mumundaki kalıntısı insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bu
nedenle naftalin yerine, mum güvesini ortamdan uzaklaştıran defne,
kekik, lavanta çiçeği, ceviz yaprağı ve sofra tuzu gibi doğal maddeler
kullanılmalı veya şayet mümkünse boş petekler soğuk hava depoları gibi
soğuk ortamlarda saklanmalıdır. Bal, hiçbir yabancı madde ve özellikle
bal ihracatımızı olumsuz yönde etkileyebilecek ilaç kalıntısı
içermemelidir. Hangi amaçla ve konumda verilirse verilsin (sıvı, katı,
toz, duman veya buhar gibi) kovana verilen her türlü maddenin bal ve bal
mumunda kalıntı bıraktığı unutulmamalıdır. Naftalin ve kükürt balda
kalıntıya neden olması nedeniyle kesinlikle kullanılmamalıdır.
3-GAMA GLUTAMYL BETA CYANO ALANİNE (KABUKLU KIRMIZI MERCİMEKTE)
Gamma
glutamyl beta cyanoalanine: Beta cyanoalanine fiğ de bulunan protein
olmayan bir aminoasittir. Kırmızı mercimekte beta cyanoalanine bulunmaz.
Beta cyanoalanine bir neurotoksindir. Domuzlarda, farelerde ve
tavuklarda yapılan araştırmada bu maddenin beyinde biriktiği
bulunmuştur. Ayrıca vücuttaki sülfür metabolizmasını da bozmaktadır. Adi
fiğ geviş getiren hayvanlarda yem olarak kullanılmaktadır, insan gıdası
olarak kullanılması sakıncalıdır. Fare ve kümes hayvanlarında yapılan
deneylerde toksik etkiler ve ölümler görülmüştür. Fiğ mercimek
görünümünde olduğu için mercimeğe karıştırılarak insanların tüketimine
sunulmaktadır. Bunu tespit etmek için Birimimizde TLC yöntemi ile gamma
glutamyl beta cyanoalanine analizi yapılmaktadır.