T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akreditasyon Hazırlık Çalışmaları Başladı

Yayın Tarihi : 18.02.2011

Erzincan İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü 2011 yılında akreditasyona hazırlanıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı 39 İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nden biri olan, Erzincan İl Kontrol Laboratuvarında her türlü gıda, yem, su, atık-su ürünlerinde fiziksel, kimyasal, katkı-kalıntı ve mikrobiyolojik analizleri Türk Gıda Kodeksi, TS ve GMT‘ye göre modern cihazlarla ve uzman teknik-sağlık personeli ile en kısa zamanda yapılabiliyor. Ayrıca yapılan bu analizlerin güvenilirliği TÜBİTAK-UME gibi yetkili kuruluşlar tarafından dönemler halinde gerçekleştirilen “Yeterlilik Test Çalışmaları” ve “Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Testleri” ile kontrol ediliyor.

Erzincan İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü 2011 yılında akreditasyona hazırlanıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı 39 İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nden biri olan, Erzincan İl Kontrol Laboratuvarında her türlü gıda, yem, su, atık-su ürünlerinde fiziksel, kimyasal, katkı-kalıntı ve mikrobiyolojik analizleri Türk Gıda Kodeksi, TS ve GMT‘ye göre modern cihazlarla ve uzman teknik-sağlık personeli ile en kısa zamanda yapılabiliyor. Ayrıca yapılan bu analizlerin güvenilirliği TÜBİTAK-UME gibi yetkili kuruluşlar tarafından dönemler halinde gerçekleştirilen “Yeterlilik Test Çalışmaları” ve “Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Testleri” ile kontrol ediliyor. Erzincan İl Kontrol Laboratuvarının hedefi teknolojik gelişmelere ayak uydurarak analiz metotlarını geliştirip metot birliğini sağlayarak kamu adına denetim ve kontrolleri daha etkin kılmak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan İl Kontrol Laboratuvar Müdürü Bahattin Kesik, “hızla değişen dünyamızda beslenme konusu dün olduğu gibi bugünde önemini arttırarak devam etmektedir. Artan dünya nüfusu ve azalan kaynaklar gıda üretiminin ve tüketiminin modern teknikler kullanılarak en etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Üretilen gıda ve yem hammaddelerinin işlenmesi değerlendirilmesi ve tüketime sunulmasının yol aşamasında kalite kontrolünün yapılması tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük önem arz etmektedir. AB ‘ye girme sürecinde hızla gelişmelerin olduğu bu günlerde bakanlık olarak bizim gündemimizde de AB ülkelerinde kalite ve kontrol hizmetlerinin ülkemizde de eksiksiz uygulanmasını sağlamak olacaktır” diye konuştu.

“Tüketiciyi korumak amacıyla çıkarılan yasalar neticesinde istenilen standartlara uygun üretim yapılıp yapılmadığının göstergesi ancak üretilen ürünlerin laboratuvarlarda yapılacak analiz sonucunda üretici firmanın aldığı rapor ile ürettiği ürünün kaliteli ve sağlıklı olduğunu ispat etmektir” şeklinde konuşan İl Kontrol Laboratuvarı Müdürü Bahattin Kesik, sözlerini şöyle sürdürdü : “Gıda standartlarının temel amacı; tüketici sağlığının korunması ve iyileştirilmesidir. Standartların yerleşmesi için ise bilinçli tüketiciye ihtiyaç vardır. Ürünlerin gerçek kalitesinin analiz sonuçları ile tespit edildiği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Uluslararası ticaretin artmasıyla laboratuvarların yapmış olduğu analiz raporlarının güvenilirliği, ulusal ve uluslararası geçerliliği büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle laboratuvarlarda yapılan bütün analiz sonuçlarının doğruluğu, güvenilirliği ve karşılaştırılabilirliği büyük önem arz etmektedir. Bir laboratuvarın belli bir analizi yapmadaki yeterliliğini kanıtlamasının diğer bir yolu ise laboratuvarın bağımsız kuruluş ve kurumlar tarafından akreditasyonudur.

Akreditasyon konusunda sıkça merak edilen bir konu da ülkemizde deney laboratuvarlarının akredite olma zorunluluklarının bulunup bulunmadığı konusundadır. Akreditasyon tamamıyla gönüllülük esasına dayalı olarak kurulmuş bir sistemdir ve akreditasyonla ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler bu konuda hiç bir mecburiyet getirmemektedir. Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarını akredite olmaya sevk eden temel neden kendilerinden hizmet alan müşterilerinin talepleri ve akreditasyon yolu ile kazanacakları itibar ve saygınlık olmalıdır. Tüketici veya nihai kullanıcılar satın aldıkları mal ve hizmette akredite bir kuruluştan alınan belge/sertifika arar hale geldiklerinde bu belgeleri sağlayan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları akredite olmaya zorunlu hale geleceklerdir, dolayısıyla konu tüketicilerin kalite konusunda bilinçlenmeleri ve aldıkları mal ve hizmetlerde kalite kavramını arar hale gelmeleriyle bağlantılıdır. Müdürlüğümüzde akreditasyona yönelik hazırlıklarımız 2-3 yıldır devam etmekte olup 2010 yılında özellikle Mikrobiyoloji Laboratuvarımız akreditasyona hazır hale getirilmiştir. Bu laboratuarda yapılacak analizlerde akreditasyon kuruluşu olan TÜRKAK’a 2011 yılında müracaat etmeyi planlamaktayız. Ürünlerin gerçek kalitesi analiz sonuçları ile tespit edildiği halkımız tarafından bilinmelidir. Erzincan İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak güvenli gıda üretimi ve tüketimi için kalitenin önemini bilmekteyiz ve bu amaç doğrultusunda akreditasyon çalışmalarımız hızla devam etmektedir.”