KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI
|
|
Günümüzde gelişen gıda teknolojileri ve tüketicinin bilinçlenmesi, ürün kalitesinin iyileştirilmesi gerekliliğini arttırmaktadır. Bu nedenle gıda güvenliğinin ve kalite kontrolünün sağlanması tüketici ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda; Kimyasal Analiz Laboratuvarında gıda maddeleri ile gıdaların üretiminde kullanılan maddelerin ve kullanma suyu numunelerinin ithalat, ihracat, özel istek ve denetim ve bunların şahitleri kapsamında talep edilen analizleri yapılmaktadır. Laboratuvarımızda gıdaların temel bileşen analizlerinin yanı sıra gıda maddelerinin işlenmesi ve depolanması sırasında yapılarında meydana gelen değişimler ile taklit ve tağşişe yönelik çeşitli analizler rutin olarak yapılmaktadır. Her türlü et ve et mamulleri, un ve unlu mamuller, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli gıdaların; ulusal ve uluslararası geçerliliği olan metotlarla TSE standartları ve Gıda Maddeleri Tüzüğüne göre analizleri yapılmakta ve mevzuata uygunluğu kontrol edilip değerlendirilmektedir. Gıda sektörü sürekli gelişmekte olan bir sektör olup, sektörü ve bilimsel gelişmeleri takip eden bir laboratuvar olarak, her geçen yıl analiz çeşitliliğini artırarak ve yapılamayan analizleri yapılabilir hale getirerek TS EN ISO / IEC 17025 standardı gereği analiz kalitesinin yükseltilmesi temel hedefimizdir. TÜRKAK tarafından TS EN ISO 17025 (Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliği İçin Genel Şartlar) Standardına göre akrediteyiz.
|
Personel | 3 Gıda Yüksek Mühendisi, 3 Gıda Mühendisi, 1 Yüksek Kimyager, 2 Ziraat Mühendisi, 1 Tekniker |
Ana Çalışma Konuları | - Alkollü içkilerde (Bira,şarap ve distile alkollü içkiler) Hacmen Alkol tayini (akredite)
- Alkollü içeceklerde Metil Alkol tayini (akredite)
- Alkollü içkilerde Tersiyer Bütil Alkol (TBA) analizi (akredite)
- Şarapta Toplam Asit tayini (tartarik as. cins) (akredite)
- Gıdalarda Şeker türevleri (HPLC) analizi
- Asitlik tayini
- Balda diastaz aktivitesi
- Yağ asitleri kompozisyonu
- Sterol kompozisyonu
- Uçucu yağ miktarı tayini
- Bitkisel yağ aranması
- Peroksidaz testi
- Ham selüloz, yağ, protein tayini
- Serbest yağ asitliği
- Sabunlaşma sayısı
- Nişasta miktar tayini
- Yağlarda trans yağ asitleri
- Balıkçılık ve et ürünleri (çiğ tavuk) TVB –N
- Şaraplarda uçar asit tayini
- Gazlı içeceklerde karbondioksit analizi
- Gıdalarda tuz tespiti
- Unlarda sedimantasyon/gecikmeli sedimantasyon
- Gıdalarda yağ tayini
- Sirkelerde asetilmetil karbinol
|
Mevcut Cihazlar | GC-FID (2 adet), NIR, Spektrofotometre, Değirmen, Düşme sayısı test cihazı, Protein tayin cihazı (Otomatik), Otomatik yağ tayin cihazı, Mikrodalga, Değirmen (3 adet), Elektrikli Soksalet (3 adet), Sellüloz tayin cihazı, Sedimentasyon cihazı, Elektronik Terazi (3 adet), Etüv, Fotometre, Isıtıcılı karıştırıcı 2 adet, Kül fırını, pH Metre, Polarimetre, Refraktometre (6 adet), Saf su cihazı, Santrifüj |
Numune kabul kriteleri | |