Güvenli ve sağlıklı gıda ile beslenmek tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketicinin en doğal hakkıdır. Gıdaların neden olduğu zararlar büyük ölçüde güvenli olmayan ortamlarda, hijyenik olmayan gıda üretiminden kaynaklanmaktadır. Böyle üretilen gıdalar çeşitli sayılarda zararlı mikroorganizma, aşırı tarım ilacı kalıntısı gibi istenmeyen kimyasal maddeler ve cam, taş, toprak gibi fiziksel maddelerle bulaşarak insanların sağlığına zarar verir. Tüketici şikâyetlerinin büyük bir kısmı gıdalarda bulunan yabancı fiziksel maddelerden oluşmaktadır. Fiziksel tehlikeleri üzerinde taşıyan ürünler ile ilgili şikayet, özel istek veya denetim sonrası Fiziksel Analiz Laboratuvarı'na gelen numunelerin Türk Gıda Kodeksi, TSE Standardı, Gıda Maddeleri Tüzüğü'ne göre analizleri yapılarak en kısa sürede, doğru ve güvenilir şekilde ilgili tarafa raporu verilmektedir. TÜRKAK TS EN ISO 17025 (Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliği İçin Genel Şartlar) Standardına göre "Tahıl ve tahıl ürünlerinde, çay ve kahvelerde Kül ve Rutubet" analizlerinde akrediteyiz.
|
Ana Çalışma Konuları | - Tahıllar, baklagiller ve yan ürünlerinde (hububat taneleri, kepek) rutubet tayini ve kül miktarı tayini (akredite)
- Tahıllar, buğday, arpa, pirinç, pirinç unu, buğday unu, makarna, irmikte km miktarı (akredite)
- Pirinç unu, makarnada kül miktarı tayini (KM' de) (akredite)
- Kahve (öğütülmüş) ve siyah çayda kül miktarı tayini (KM'de ) (akredite)
- Hayvan yemlerinde rutubet tayini (Akredite)
- Hayvan yemlerinde ham kül
- Yumurtada hava hoşluğu
- Gıdalarda KM-rutubet, kül
- HCl'de Çözünmeyen Kül
- pH, Briks
- Yemlerde et-kemik unu aranması
- Hayvansal-bitkisel katı ve sıvı yağlarda kırılma indisi
- Suda askıda katı madde
- Yabancı madde
- Bal ve ayçiçek yağında bağıl yoğunluk
- Tahıl, baklagil, maltlarda1000 Tane Ağırlığı
- Elek Analizleri
- Mısır ve tahılda hektolitre ağırlığı tayini
- Bal ve suda elektriksel iletkenlik
- Hayvansal ve bitkisel sıvı - katı yağlarda çözünmeyen safsızlık içeriğinin tayini
- Ağırlık kontrolü vb.
- Süt tozunda çözünürlük
- Sularda amonyak, BOİ, KOİ
- Konservelerde doldurma oranı
- Reçel lokum gibi ürünlerde meyve ağırlık oranı
- Şarap ve bitkisel yağlarda tortu tayini
- Süt, ayran ürünlerinde yoğunluk tayini
|
Mevcut Cihazlar | Binoküler Mikroskop, Stereo Mikroskop, Santrifüj, Benmari Su Banyosu, Etüv, Vakumlu Etüv, Elek, Hassas Terazi, Buzdolabı, Kül Fırını, Blender, Soksalet, pH Metre, Refrektometre, El Refrektometresi, Fotometre, Isıtıcı Blok, İnkübatör, Komparatör, Mikrometre, Kumpas, İyon Kromotografi Cihazı, Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı, Değirmen, Elektronik Dijital Mikrometre, Digital Termo Higrometre, Fridge Thermometer, 4 Kanallı K Tipi Dijital Termometre, Thermocouple, Kütle seti |