Mikotoksinler, gıda ve yem maddelerinde üreyebilen küflerin oluşturduğu sekonder fungal metabolitlerdir. Günlük yaşantıda çok sık temasın söz konusu olabildiği küfler ve özellikle bunların oluşturdukları toksik metabolitler insan ve hayvan sağlığını tehdit etmelerinin yanısıra ekonomide de ciddi kayıplara neden olmaları sebebiyle üzerinde önemle durulan bir konudur.
Çeşitli gıda maddelerinde gelişebilen küfler belirli bir zamandan sonra bulundukları ortam içerisine toksik maddeler salgılayabilmektedirler. Küflerin ürettikleri bu maddelerin hepsine birden Mikotoksin denmektedir. Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerinde Kanserojen etkisi olduğu bilinmektedir. Mikotoksin üreten küfler genelde Aspergillus, Penicillium, Fusarium gibi cinslere ait küflerdir. Halkımız tarafından en fazla bilinen Mikotoksinler Aflatoksin B1, B2, G1, G2, Aflatoksin M1, Okratoksin A Zearalenon,Deoksinivalenol ve Patulindir. Mikotoksinlerin insan ve hayvan sağlığı açısından zararlarının engellenebilmesi için ülkemizde, "TGK Bulaşanlar Yönetmeliği ile gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri" ve "Yemde istenmeyen maddeler hakkında tebliğ" ile yem ve yem hammaddelerinde bulunmasına izin verilen maksimum mikotoksin limitleri belirlenmiştir. Mikotoksin laboratuvarında AOAC gibi uluslararası kaynaklardan elde edilmiş hızlı, güvenilir, son teknolojik gelişmelere uygun, kabul görmüş analiz metotları kullanılmaktadır. Ulusal ve Uluslararası (FAPAS) kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak analiz güvenliğimizin devamlılığı sağlanmakta ve belgelendirilmektedir. Mikotoksin Laboratuvarı, TS EN ISO 17025'e yağlı kuru meyveler, hububat ve hububat ürünlerinde Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin analizinde, kurutulmuş meyvelerde (kuru üzüm, kuru kayısı) Okratoksin A analizinde akreditedir.
|
Ana Çalışma Konuları | - Yağlı kuru meyveler (yer fıstığı, antep fıstığı, fındık, ceviz, susamlı krokan, tahin helvası, fındık, fıstık ezmeleri vb.) Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2) Analizi
- Tahıl ve ürünleri (buğday, arpa, ekmek, un, makarna vb) Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2) Analizi
- Kurutulmuş meyveler (kuru incir,kuru üzüm, kuru kayısı vb.) Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin Analizi
- Süt, süt tozu, peynirlerde Aflatoksin M1 Analizi
- Kahvede Okratoksin A Analizi
- Yemler (yem katkı maddeleri hariç) Aflatoksin B1,B2, G1, G2 Analizi
- Kırmızı biber, kara biber, kimyon Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin Analizi
- Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları Aflatoksin B1 ve toplam Aflatoksin Analizi
- Bebek formülleri ve devam formülleri (bebek sütleri ve devam sütleri dahil) ve bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, yoğurtlarda Aflatoksin M1 Analizi
- Tahıllar ve tahıl ürünleri (buğday, arpa, ekmek, un, makarna vb), kurutulmuş meyveler (kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı vb.), bebek ve küçük çocuk ek gıdaları ve diyet gıdaları, alkollü ve alkolsüz içeceklerde Okratoksin A Analizi
- Tahıllar ve tahıl ürünleri (buğday, arpa, ekmek, un vb), yem (yem katkı maddeleri hariç) Zearalenon Analizi
- Elma suyu ve diğer meyve sularında Patulin Analizi
- Tahıllar ve tahıl ürünleri (buğday, arpa, ekmek, un, makarna vb), bebek ve küçük çocuk ek gıdaları, yemlerde (yem katkı maddeleri hariç) Deoksinivalenol Analizi
|