Günümüzde tarım ürünlerini zararlı böcekler, patojen canlılar ile yabancı otlardan korumak ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kimyasal mücadele yapmak kaçınılmaz bir gereksinim haline gelmiştir. Pestisit adı verilen bu maddeler zararlıları yok ederek üretim artışı sağlarken gıda ya da gıda maddelerine önemli düzeylerde bulaşmaya neden olmaktadır. Türkiye'de pestisit tüketimi özellikle son yıllarda önemli artışlar göstermiştir. Bu artışların yanı sıra bilinçsiz ve kontrolsüz uygulamalar da sürmektedir. Buna karşın, gelişmiş ülkelerde 60'lı yıllarda ortaya çıkan ve 90'lı yıllardan sonra da her geçen gün artan sağlık ve çevre bilinci, kimyasal savaşımın giderek daha disiplinli, sağlık ve çevre açısından risk getirmeyecek sınırlar içinde yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.
Bu nedenle özellikle yaş meyve-sebze ve riskli gıda hammaddelerinde pestisit kalıntılarının belirlenmesi zorunlu hale gelmiştir. Laboratuvarımızda çeşitli gruplardan 246 adet pestisit etken maddesinin analizleri yapılmaktadır. Bir diğer önemli kalıntı maddesi de Mikotoksinlerdir. Bitkisel kaynaklı yiyecek ve içeceklerde mikotoksin oluşumu, ürüne bağlı olmak üzere hasattan önce, hasat sırasında ve hasatı izleyen kurutma, ayıklama gibi uygulamalar sırasında, ürünün taşınma ve depolanması ile işlenmesi sırasında meydana gelebilir. Mikotoksinlerin doğal olarak meydana gelmesi, hasattan önceki küf kontaminasyonuna ve gelişmesine bağlıdır. Bu tip küf kontaminasyonlarını önlemek imkansız veya çok güç olduğundan, doğal olarak oluşan mikotoksinler kaçınılması imkansız kimyasal tehlikeler olarak sınıflandırılmaktadır.
Doğada bulunma sıklığı ve toksik etkileri göz önüne alınırsa en önemli mikotoksin aflatoksindir. Aflatoksinler Aspergillus cinsi bazı küfler tarafından üretilen, toksik ve kanserojenik etkili metabolizma ürünleridir. Aflatoksinler açısından riskli gıdalar arasında yem ve yem hammaddeleri, mısır, yerfıstığı, pamuk tohumu, fındık, badem, kuru üzüm, incir, bazı baharatlar ve tohumlar bulunmaktadır. Laboratuvarımızda Aflatoksin analizleri yapılmaktadır.