Mikotoksinler,
gıda ve yemlerde bazı küfler tarafından üretilen ikincil metabolitlerdir. Mikotoksin ürüne bağlı olmak üzere hasattan önce, hasat
sırasında ve hasatı izleyen kurutma, ayıklama gibi uygulamalar sırasında,
ürünün taşınma ve depolanması ile işlenmesi sırasında oluşabilmektedir. Mikotoksinlerin
doğal olarak meydana gelmesi, hasattan önceki küf kontaminasyonuna ve
gelişmesine bağlıdır. Mikotoksinlerle
kontamine olmuş gıda ve yem maddelerinin insan ve hayvanlar tarafından tüketimi
ciddi sağlık problemlerine ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu
nedenle gıda ve yemlerde mikotoksin varlığı üzerinde durulan bir konudur.
Mikotoksinler
arasında aflatoksinler insan sağlığı açısından en tehlike olanlardır. Aflatoksinler
Aspergillus cinsi bazı küfler
tarafından üretilen, toksik ve kanserojenik etkili metabolizma ürünleridir.
Aflatoksinler açısından riskli gıdalar arasında yem ve yem hammaddeleri, mısır,
yerfıstığı, pamuk tohumu, fındık, badem, kuru üzüm, incir, bazı baharatlar ve
tohumlar bulunmaktadır. Laboratuvarımızda aflatoksin analizleri yapılmaktadır.
S.N. | Ünvan | Adet |
1 | Dr. Gıda Mühendisi | 1
|
2
| Yük. Gıda Mühendisi
| 2
|
S.N. | Cihaz Adı | Adet |
1 | LC/MS/MS | 1 |
2 | HPLC | 2 |
3 | Ultra Saf Su Cihazı | 1 |
4 | Elektronik Terazi | 1 |
5 | Hassas Terazi | 1 |
6 | Santrifüj | 1 |
7 | Mekanik Çalkalayıcı | 1 |
8 | Vortex Karıştırıcı | 1 |
9 | Ultrasonik Su banyosu | 1 |
10 | Blender | 2 |
11 | Parçalayıcı | 3 |
12 | Manyetik Karıştırıcı | 1 |
13 | Vakum Pompası | 1 |
14 | Dikey Dondurucu | 1 |
15 | Buzdolabı | 2 |