KATKI-KALINTI VE TOKSİN ANALİZ LABORATUVARI
Müdürlüğümüz Katkı-Kalıntı ve Toksin Laboratuvarında ,Gıda denetim ve izleme programları kapsamında gelen numunelerde ve ithalat,ihracat,özel istek numunelerinde katkı, kalıntı ve toksin analizleri yapılmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yapılan tanıma göre Gıda katkı maddesi; Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, besleyici değeri olan veya olmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisi ya da yan ürünleri, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir.
Katkı Maddeleri üreticiler tarafından Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde belirtilen ürün gruplarında kullanımlarına izin verilen limitler dahilinde kullanılmalıdır. Günümüzde tüketiciyi aldatmak, raf ömrünü yasal olmayan katkı maddeleri kullanarak uzatmak, kusurları gizlemek için taklit ve tağşişe başvurarak daha fazla haksız kazanç sağlamak amacıyla kullanılan gıda katkı maddeleri büyük bir sorun olmaktadır.
Günümüzde mikotoksin dendiğinde ilk akla gelen ve üzerinde en fazla bilgi sahibi olduğumuz mikotoksin Aflatoksindir. Aflatoksinler, Aspergillus flavus, Aspergillus paraciticus ile bazı Penicillium ve Rhizopus türleri tarafından sentezlenen, insan ve hayvanlarda akut ve kronik zehirlenmelere neden olan metabolitler olup, aflatoksin B1, B2, G1, G2, M1 ve M2 olmak üzere başlıca altı ana tipten oluşurlar.
Aflatoksinlerin insan sağlığı üzerine olan etkilerinin araştırıldığı sayısız çalışmalar sonucunda Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC) 1987 yılında aflatoksinlerin insan karsinojeni olduklarını bildirmiştir. Bu kurumun 1992 yılında yaptığı ikinci bir değerlendirme sonucunda ise aflatoksin B1 ve aflatoksin M1, Sınıf 1 (insan karsinojeni) ve Sınıf 2B (muhtemel insan karsinojeni) olarak sınıflandırılmıştır
Laboratuvarımızda gıda ve yemlerde aflatoksin analizi yapılmaktadır. Hızlı ve güvenilir analiz sonuçları elde edebilmek için son teknolojik gelişmeler takip edilmekte ve uluslararası kabul görmüş analiz metotları kullanılmaktadır.
Gıda güvenliği ve besleyici değerinin belirlenmesinde gıdanın içerdiği metal düzeyi önemli yer tutmaktadır. Özellikle bazı minerallerin belirli dozların üzerine çıkması insan sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır.Ağır metaller doğada doğal olarak bulunmakta ve iz miktarlarda dahi olsa tüketilen gıdalar ile insanlara ulaşabilmektedir. Ağır metaller çoğunlukla çevreden tarlada gelişmekte olan ürüne, bu ürünle beslenen hayvanların süt ve etlerine, su ve deniz ortamlarından su ürünlerine geçmektedir. Bunun dışında çevreden hammaddeye ve üretim aşamasında işlenmekte olan ürüne de bulaşması söz konusudur. Bunun dışında ağır metaller pek çok endüstriyel atıkta ve atıkların kontamine ettiği yer altı sularında, toprakta ve havada bulunabilmektedir.
Ağır metaller ile kontamine olan gıdaların tüketilmesi sonucunda zehirlenmeler oluşabilmektedir. İçinde gıda maddesi saklanan ambalaj ve kapların yüzeylerinde çözünme sonucunda da metalik kontaminasyon oluşabilmektedir. Örneğin asitli gıdaların bakır veya kurşun kaplarda bekletilmesi sonucunda toksik metaller çözünerek gıda maddesine geçebilmektedir ve bunun sonucunda da akut zehirlenmeler oluşabilmektedir.
Özellikle metallerin insan sağlığı üzerinde olan etkilerinin ortaya konulmasıyla birlikte, belirli bir dozun üzerine çıkıldığında sağlık açısından tehlike oluşturabilecek kurşun, kadmiyum, krom, arsenik ve civa gibi toksik metallerle, demir, bakır, çinko, magnezyum, mangan, potasyum, sodyum gibi metallerin gıdalardaki düzeylerinin belirlenmesi yoluna gidilmiş ve yasal sınırlamalar oluşturulmuştur.Bu amaçla laboratuvarımızda gıda, yem, yem katkıları, su ve atıksularda mineral analizleri yapılmaktadır.
Laboratuvarımız da doğru ve güvenilir sonuçlar üretilmesi, elemanlarımızın performansının değerlendirilmesi, sistematik hataların ortaya çıkarılması için her yıl düzenli olarak Uluslar arası veya ulusal (FAPAS, UME GİBİ) yeterlilik testlerine katılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Laboratuvar analizlerimiz kalite yönetim sistemimiz gereği TS EN ISO 17025 kalite standartları ile donatılmış tecrübeli elemanlar tarafından yapılmaktadır.
PERSONEL DURUMU
Personel sayımız 5 kişi olup; 1 Çevre Mühendisi 1 Veteriner Hekim 1 Gıda Mühendisi 1 Kimyager 1 Teknikerden oluşmaktadır.
Resimler