14.12.2015

Kalıntı Laboratuvarı Numene Kabul Kriterleri

NoÜrün GruplarıÜrün Kategorileri

Numunenin Taşıması Gereken Kriterler

(Laboratuvara Teslim koşullarında yazılacak)

Numune
SıcaklığıMiktarı
Kab S.T.DMinimum      Kab. M.T.D
1Yüksek su içerikli ürünler

Yumuşak çekirdekli meyveler ;

Elma,armut vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 

Sert Çekirdekli meyveler ;

Kayısı,vişne,şeftali vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 

Diğer meyveler ;

Muz vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  2 kg (en az 5 birim) 

Yumrulu sebzeler ;

Yumru soğan vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 
Tohumlu sebzeler / kabaklar ; domates,domates,biber,salatalık,kavun vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  2 kg (en az 5 birim) 

Brassica sebzeleri ;

karnabahar, brüksel lahanası,lahana,brokoli vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  2 kg (en az 5 birim) 
Yapraklı sebzeler ve taze otlar ; marul,ıspanak,fesleğen vb.Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  2 kg (en az 5 birim) 

Koçanlı ve saplı sebzeler ;

Pırasa,kereviz ve kuşkonmaz vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 

Yem bitkileri ;

taze alfaalfa, yem fiği,taze şeker pancarı vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 

Taze baklagiller ;

kabuklu taze bezelye,bezelye,ayşekadın fasulye,bakla,çalı fasulyesi,Fransız fasulyesi vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 

Kök ve yumrulu sebzelerin yaprakları ;

şeker pancarı ve yemlik pancar başı vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 

Taze mantarlar ;

şampiyon mantarı,,horoz mantarı vb.

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 

Kök ve yumrulu sebzeler ya da yem ;

şeker pancarı ve yem pancarı kökleri, havuç,patates,tatlı patates

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 

 

2

 

 

Yüksek yağ içerikli ürünler

Ağaç yemişleri ;

ceviz, fındık,kestane vb.

_  1 kg 

Yağlı tohumlar ve ürünleri ;

yağlı tohum kolzası,ayçiçeği,pamuk tohumu,soya fasulyesi,yerfıstığı,susam,yağlar ve ezmeler(örneğin yer fıtığı ezmesi,tahin vb.)

_  1 kg 

Yağlı meyveler ve ürünleri ;

zeytin,avokado,bunların yağları ve ezmeleri

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 
3Yüksek nişasta ve/veya protein ve düşük su ve yağ içerikli ürünler

Kuru baklagiller / Baklagiller ;

Bakla,kuru bakla,kuru fasulye (sarı,beyaz/lacivert,kahverengi,alacalı), mercimek vb.

-  1 kg 

Tahıllar ve ürünleri ;

Buğday,çavdar,arpa ve yulaf taneleri,darı,pirinç,tam buğday ekmeği,beyaz ekmek,krakerler,kahvaltılık tahıllar,makarna

-  1 kg 
4Yüksek asit ve yüksek su içerikli ürünler

Turunçgiller ;

Limon,mandarin,mandalina,portakal,

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 
Küçük meyveler ve taneli küçük meyveler ; çilek,yaban mersini,ahududu, siyah Frenk üzümü,kırmızı Frenk üzümü,beyaz Frenk üzümü,üzümNumune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg 

Diğerleri ;

Kivi,ananas,uşkun(rhubarb)

Numune ezik,çürük ve bozulmuş olmamalıdır.  1 kg (en az 10 birim) 
5Yüksek şeker ve düşük su içerikli ürünler

Bal,kuru meyveler ;

bal,kuru üzüm,kuru kayısı,kuru erik,meyve reçelleri vb.

-  1 kg 
6Kendine özgün ürünlerŞerbetçiotu,kakao çekirdeği ve ürünleri,kahve,çay,baharatlar-  1 kg 

 

7

 

Süt ve süt ürünleri

Süt ;

İnek,keçi ve manda sütü

-  0.5 kg 

Peynir ;

İnek ve keçi peyniri

-  0.5 kg 

Süt Ürünleri ;

Yoğurt,krema

-  0.5 kg 
8Hayvansal kaynaklı gıdalardan elde edilen yağlar

Süt yağı ;

Tereyağ

-  0.5 kg 

T.D: Tolerans değeri (± şekline sıcaklık ve miktardan olabilecek kabul edilebilir tolerans değerini gösterir.

Kaynak: 1-Manuals of Foods quality control 13.Pesticide Residue analysis in the food control laboratory, G.Miller (FAO,1992)

                2- Gıda ve Yemlerde Pestisit Kalıntı Analizine Yönelik Metot Validasyonu ve Kalite Kontrol Prosedürleri,SANCO/12495/2011 Sayılı Belge

''