Katkı Analiz Laboratuvarı

Gıda Katkı Maddesi Nedir?

   Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan,  tek başına besleyici değeri olan veya olmayan,  seçilen teknoloji gereği kullanılan işlem veya imalat sırasında kalıntı ve türevleri mamul maddede bulunabilen,  gıdanın üretilmesi,  tasnifi,  işlenmesi,  hazırlanması,  ambalajlanması,  taşınması,  depolanması sırasında gıda maddesinin koku,  tat,  görünüş,  yapı ve diğer niteliklerini korumak,  düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelere Gıda Katkı Maddeleri denir.


Gıda Katkı Maddelerinin Kullanım Alanları:

  Günümüzde uygulanan üretim teknikleri sayesinde besin sektöründe verim artışı,  kayıpların en aza indirilmesi,  ürün kalitesinin arttırılması ve standardizasyonu,  ürünlerin dayanma sürelerinin arttırılması ve değişik yeni besinlerin üretimi gibi uygulamalar gerçekleşmiştir. Tüm bu gelişmelerde gıda katkı maddelerinin besin endüstrisinde kullanılması etkili olmuştur. Yasalarla kontrol edilen gıda katkı maddelerinin kullanım alanları şu şekildedir :

1. Renklendiriciler : Boyalar ve pigmentler,  besinlerin işlenmeleri sırasında kaybolan doğal renklerini geri kazandırmak,  tüketiciye çekici hale getirmek için besinlere katılırlar.

2. Koruyucular : Besinlerin mikrobiyal bozulmalarını önlemek için katılırlar.

3. Antioksidanlar : Yağların bozulmalarını,  acılaşmalarını önlemek için kullanılmaktadır.

4. Emülsifiyerler ve Stabilizörler : Emülsifiyerler,  yağlarla suyun karışımını sağlamak için kullanılmaktadır. Stabilizörler,  emülsiyonların dayanıklı hale getirilmelerini ve bileşenlerine ayrılmalarını önlemek için kullanılırlar.

5. Tatlandırıcılar : Şekerden daha tatlı olan bu maddeler çok düşük miktarlarda ve besinleri tatlandırmak için kullanılırlar.

6. Geniş amaçlı gıda katkı maddeleri : Bunlar aroma vericiler,  çözücüler,  polifosfatlar gibi geniş amaçlı olarak kullanılan gıda katkı maddeleridirler.

E Kodu Nedir ?

    Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. Avrupa Birliği tarafından her katkı maddesi için belirlenir. Doğal veya sentetik olsun gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddesi olarak tanımlanan tüm kimyasallar bu kodlama sisteminin içindedir.


E" numara sistemi ile gıda katkı maddelerinin temel işlevlerine göre sınıflandırılması şu şekildedir :

1. Renklendiriciler E 100 - 180

2. Koruyucular E 200 - 297

3. Antioksidanlar E 300 - 321

4. Emülsifiyer ve stabilizatörler E 322 - 500

5. Asit baz sağlayıcılar E 500 - 578

6. Tatlandırıcılar,  koku verenler E 620 - 637

7. Geniş amaçlılar E 900 – 927


Gıda Katkı Maddelerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri:

   Bazı gıda katkı maddeleri ne duyarlı olan insanlar reaksiyon verebilirler. Renklendiricilerden bazıları astım,  deri döküntüleri,  hiperaktivite ve migrene yol açabilirler. İzin verilen renklendiriciler ülkeden ülkeye değişebilir. Örneğin; Norveç ve İsveç besinlerdeki tüm yapay renklendiricilerin kullanımını yasaklamıştır.

    Aroma arttırıcı maddelerden bazıları baş dönmesi,  çarpıntı yapabilir. Gut hastalığı olanlarla pürinden fakir diyet alması gerekenler bu gıda katkı maddelerini almamalıdır. Koruyucu maddeler,  besinleri bakteri,  küf,  maya bozulmalarından korumak,  raf ömrünü uzatmak,  doğal renk ve aromayı korumak amacı ile kullanılırlar. Bu maddelerden en çok sucuk,  salam,  sosis ve pastırma gibi et ürünlerine konan nitrat ve nitrit tartışılmaktadır. Bunlar parlak,  kırmızı pembe rengin sağlanması yanında,  tuz ile birlikte Clostridium botulinumun çoğalmasını ve toksin oluşturmasını önlemektedir. Nitrat ve nitrit kanserojen nitrozo bileşiklerinin oluşumuna aracılık etmektedirler.

İllegal Katkı Maddeleri:

   Laboratuarımızda yasal gıda katkı maddelerinin analizleri dışında, yasal olmayan katkı maddelerinin de tespiti yapılmaktadır.

Akreditasyon:

Laboratuvarımız sebze meyvelerde “Nitrat” analizlerinde (NMKL No:165 2000) akredite edilmiştir.



MERSİN GIDA KONTROL LABORATUVARI MÜDÜRLÜĞÜ
KATKI ANALİZ LABORATUVARI 2017 ANALİZ YILI FİYAT LİSTESİ
SIRA
NO
ANALİZ ADIANALİZ ÜCRETİ ​ ​
ANALİZ
SÜRESİ
AÇIKLAMA
ANALİZ
FİYATI
AKREDİTE
FARKI
AKREDİTE
TOPLAM
FİYATI
1Acesulfam-K (+Aspartam+Sakkarin)(HPLC)165  1 - 3 GÜNTüm Gıdalarda
2Askorbik Asit (C Vitamini)275  1-3 GÜNMeyve Suyu ve Nektarı
3Aspartam (+Acesulfam-K+Sakkarin)(HPLC)165  1 - 3 GÜNTüm Gıdalarda
4Azo Rubin (Karmosin)-E122165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
5Benzoik Asit (HPLC)165  1 - 3 GÜNTüm Gıdalarda
6Boya Aranması (Kalitatif)80  1 - 3 GÜN 
7Brillant Blue-E133165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
8İndigo Karmin-E132165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
9Kafein (HPLC)165  1 - 3 GÜNÇay, Kahve, Kahve hülasası,
Alkollü Alkolsüz İçecek
10Kinoline Yellow-E104165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
11Kükürtdioksit    SO2 83  1 - 2 GÜNGıda Mad. Bira, Şarap,
Beyaz Şeker (Sakkaroz)
12Natamisin165  1 - 2 GÜNYoğurt ,puding,Ayran. (Peynir Yapılmıyor)(HPLC ile Süt ve Ürünlerinde) (Fermente Süt Ürünleri Tebliği gereği Üst ve İç Yüzey çalışılan peynirlerde fiyat iki katı alınır.)
13Nitrat (HPLC) 16516,5181,51 - 2 GÜNSebze ve Meyveler
14Nitrit (HPLC) 165  1 - 2 GÜNSebze ve Meyveler
15Panceacu-4R165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
16Patent Blue-E131165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
17Sakkarin (Suni Tatlandırıcı)
(+Acesulfam-K+Aspartam)(HPLC)
165  1 - 3 GÜNTüm Gıdalarda
18Sorbik Asit (HPLC)165  1 - 3 GÜNTüm Gıdalarda
19Suda Çöz. Organik Sent. Boy. Tespiti (Kalitatif)83  1 - 2 GÜNTüm Gıdalarda
20Sunset Yellow-E110165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.
21Tartrazin-E102165  1 - 3 GÜNŞekerleme ve Lokum vb.

KATKI ANALİZ LABORATUVARI PERSONEL LİSTESİ ​ ​
1Veteriner Hekim
1
2Gıda Mühendisi
1
3Biyolog
1
4Veteriner Sağlık Teknikeri

1


KATKI ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ LİSTESİ ​ ​

Sıra No

CİHAZ ADI / AKSESUARLARIAdet
1HPLC2
2Çalkalayıcı1
3Ph Metre1
4Geri Soğutucu1
 5Ultrasonik Banyo1
6Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı1
7Homojenizatör1
8Vakum Pompası1








''