20.2.2017 / Gösterim Sayısı : 543

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE "NATAMİSİN ANALİZİ" VE GIDA MADDELERİNDE "BENZOİK VE SORBİK ANALİZLERİNDE" LABORATUVARIMIZDA NUMUNE KABULÜNE BAŞLANMIŞTIR

  Müdürlüğümüzce yeni analizlerin yapılmasına yönelik kapsam genişletme çalışmalarımız hızla sürdürü​lmektedir. Bu kapsamda ilimiz ve bölgemizde yoğun olarak üretimi yapılan süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği raf ömrünün artırılmasını sağlamaktadır. Günlük vücuda alım miktarı 0.3 mg/kg vücut ağırlığıdır.

  Fazla miktarda kullanıldığında toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlına zararları olabilmektedir.

  E-210 kodlu gıda katkı maddesi olan ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılan benzeik asit gıdalarda küf ve maya oluşumunu engelleyen raf ömrünü uzatan bir özelliğe sahiptir. Günlük vücuda alım miktarı 5 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda vücuda alındığında insan sağlığına zararlı olmaktadır.

   E-200 kodlu gıda katkı maddesi olan ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılan sorbik asit gıdalarda küf ve mayalara karşı etkilidir. Gıdalarda izin verilen miktarı %0,5-%0,025 arasında değişir.Fazla miktarda alındığında insan sağlığına zararlı olmaktadır.

    Natamisin , Benzoik ve Sorbik asit analizlerinde Müdürlüğümüzce numune kabulüne başlanmıştır.

''