İnsan var olduğu sürece gıdaya duyduğu ihtiyacın çerçevesinde şekillenen ve bunun zorunluğu olarak vücuda gelen gıda güvenliğini sağlama amacı kurumsal hedefimizin omurgası olmuştur. Bütün faaliyetlerini bu amaca hizmet için çaba sarf eden kurumumuz , Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün akredite olmuş laboratuvarlarından biridir.
2013 Yılında adım atılan akreditasyon sahasında 12 analizin akreditesi sağlanmış olup 2015 yılında bu sayıya 6 analiz daha eklenmiştir, 17025 standardı gereği bütün kurumun tabi olması gereken ve Uluslar arası geçerlilik sağlayan bu belge sayesinde üretmiş oluğumuz hizmetler TÜRKAK tarafından belgelendirilmiştir.
2016 yılı içinde bu sayının daha da artırılması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Genel Müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda akreditasyona paralel olarak yürütülen çalışmalardan biride metod validasyonlarının oluşturulmasıdır. Bu hususta da laboratuvar birimlerimiz hummalı bir çalışma yürütmekte olup yapılan bütün analizlerin validasyonunu tamamlamaktadırlar.
İlimizin bir hayvancılık merkezi olması nedeniyle doğrudan bu konuya hizmet edecek dört analizin ; Yemlerde Aflatoksin B1 , B2 , G1 , G2 , HPLC metodu ile tespiti et ve et ürünlerinde Elisa Yöntemiyle Et Tür Tayini analizlerinin 2016 yılında gerçekleştirilecek olması bölgemizde üretim yapan tesislerin kontrolünde kolaylık sağlayacaktır.
İlimizde ayrıca önemli bir geçim kaynağı teşkil eden balcılık sektörünün karşılaşmış olduğu sorunlardan biriside piyasada fiyat düşüklüğüne neden olan tağşişli balın ayırt edilme güçlüğüdür, 2015 yılında HPLC metoduyla gerçekleştirdiğimiz ve akreditesini sağladığımız balda sakkaroz tayini analiziyle inanıyorum ki gerçek üretim yapan üreticilerimize katkı sağlayacaktır.
Yukarıda da dikkatlerinize arz ettiğim gibi Gıda Güvenliğinin sağlanması için faaliyet yapan kurumlardan biriyiz. Bütün enerji ve dikkatimizi; ''Güvenli Gıda Kontrol Edilebilen Gıdadır'' prensibine teksif ederek çalışmalarımıza bu yılda hiç ara vermeksizin devam edeceğiz.
M.Sıddık ARVAS
Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü