T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2014 yılı Akreditasyon Denetimi Gerçekleşti

Yayın Tarihi : 12.12.2014

Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, 2014 yılı akreditasyon normları ve standart denetimlerini başarıyla geçti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı taşra kuruluşu olan 39 Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğünden biri olarak hizmet veren Erzincan Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, 2014 yılı laboratuar çalışma denetimlerini başarıyla tamamladı. 2012 yılından itibaren Türk Akreditasyon Kurumu(TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve denetlenen Gıda Kontrol Laboratuvarı, 2014 yılı akreditasyonunu başarıl ile tamamlandı.

Gıda Kontrol Laburatuvarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Bahattin Kesik, müdürlük olarak yetki ve sorumluluklar dahilinde her türlü gıda, yem, su ve atık su numunelerinin analiz çalışmalarının yapıldığını dile getirdi.

Tüketiciyi korumak amacıyla çıkarılan yasalar sonucunda istenilen standartlara uygun üretim yapıp yapmadığının göstergesinin ancak üretilen ürünlerin laboratuvarlarda yapılacak analiz sonucunda üretici firmanın aldığı rapor ile ürettiği ürünlerin kalitesi ve sağlıklı olduğunu ispat etmek zorunda olduğunu belirten Bahattin Kesik, “Gıda standartlarının temel amacı; tüketici sağlığının korunması ve iyileştirilmesidir. Standartların yerleşmesi için bilinçli tüketiciye ihtiyaç vardır. Ürünlerin gerçek kalitesinin analiz sonuçları ile tespit edildiği halkımız tarafından hiçbir zaman unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

LABORATUVARDA BAL ANALİZİ YAPILACAK

Gıda Kontrol Laboratuvarında yapılan gerekli düzenlemelerin ardından bal analizlerinin de yapılmaya başladığını ifade eden Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Bahattin Kesik, “Bölgemiz ve ilimizin arıcılık merkezlerinden biri olması dolayısı ile bal üretimine uygun potansiyele sahip olduğu da dikkate alındığında, bal numunelerinde bal analizlerini yapabilmek, üretici taleplerine en kısa sürede cevap verebilmek, özellikle bal analizlerinde önümüzdeki yıllarda akredite olmak, laboratuvarımızın alt yapısının güçlendirilmesi amacı ile Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi Cihazı (HPLC) alımı yapılmış olup, 2015 yılında itibaren özellikle bal üreticilerimizin üretmiş olduğu ballarda her türlü analizleri yaparak, halkımıza daha güvenli bal sunmalarına hizmet etmiş olacağız.” dedi.

GIDALARDA KALİTE KRİTERLERİ TESPİT EDİLECEK

Gıda Kontrol Laboratuvaruna alınacak olan yeni cihazlar ile laboratuvarda gıda ürünlerinde çeşitli analizlerin rahatlıkla yapılacağını vurgulayan Kesik, “Yine almış olduğumuz bu enstrümantal cihaz ile gıda ürünlerinde vitamin, boya, afla toksin ve aminoasit tespit analizleri de 2015 yılından itibaren laboratuvarlarımızda yapılacaktır. Müdürlük olarak önümüzdeki aylarda ve yıllarda akreditasyon kapsamımızı genişletmeyi düşünmekteyiz. Erzincan ve çevre illerdeki gıda sektöründe üretim yapan firmalarımızın halkımızın tüketimine sunduğu ürünlerde gerekli kalite kriterlerini belirleyen analizleri yaptırması durumunda halkımızın daha güvenli gıda tüketimi sağlanmış olacaktır.” açıklamasında bulundu.