Erzincan Gıda
Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, 2014 yılı akreditasyon normları ve standart
denetimlerini başarıyla geçti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı taşra
kuruluşu olan 39 Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğünden biri olarak hizmet veren
Erzincan Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, 2014 yılı laboratuar çalışma
denetimlerini başarıyla tamamladı. 2012 yılından itibaren Türk Akreditasyon
Kurumu(TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve denetlenen Gıda Kontrol
Laboratuvarı, 2014 yılı akreditasyonunu başarıl ile tamamlandı.
Gıda Kontrol Laburatuvarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Gıda
Kontrol Laboratuvar Müdürü Bahattin Kesik, müdürlük olarak yetki ve
sorumluluklar dahilinde her türlü gıda, yem, su ve atık su numunelerinin analiz
çalışmalarının yapıldığını dile getirdi.
Tüketiciyi korumak
amacıyla çıkarılan yasalar sonucunda istenilen standartlara uygun üretim yapıp
yapmadığının göstergesinin ancak üretilen ürünlerin laboratuvarlarda yapılacak
analiz sonucunda üretici firmanın aldığı rapor ile ürettiği ürünlerin kalitesi
ve sağlıklı olduğunu ispat etmek zorunda olduğunu belirten Bahattin Kesik,
“Gıda standartlarının temel amacı; tüketici sağlığının korunması ve
iyileştirilmesidir. Standartların yerleşmesi için bilinçli tüketiciye ihtiyaç
vardır. Ürünlerin gerçek kalitesinin analiz sonuçları ile tespit edildiği
halkımız tarafından hiçbir zaman unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.
LABORATUVARDA
BAL ANALİZİ YAPILACAK
Gıda Kontrol
Laboratuvarında yapılan gerekli düzenlemelerin ardından bal analizlerinin de
yapılmaya başladığını ifade eden Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Bahattin
Kesik, “Bölgemiz ve ilimizin arıcılık merkezlerinden biri olması dolayısı ile
bal üretimine uygun potansiyele sahip olduğu da dikkate alındığında, bal
numunelerinde bal analizlerini yapabilmek, üretici taleplerine en kısa sürede
cevap verebilmek, özellikle bal analizlerinde önümüzdeki yıllarda akredite
olmak, laboratuvarımızın alt yapısının güçlendirilmesi amacı ile Yüksek
Performanslı Sıvı Kromatografi Cihazı (HPLC) alımı yapılmış olup, 2015 yılında
itibaren özellikle bal üreticilerimizin üretmiş olduğu ballarda her türlü
analizleri yaparak, halkımıza daha güvenli bal sunmalarına hizmet etmiş
olacağız.” dedi.
GIDALARDA KALİTE
KRİTERLERİ TESPİT EDİLECEK
Gıda Kontrol
Laboratuvaruna alınacak olan yeni cihazlar ile laboratuvarda gıda ürünlerinde
çeşitli analizlerin rahatlıkla yapılacağını vurgulayan Kesik, “Yine almış
olduğumuz bu enstrümantal cihaz ile gıda ürünlerinde vitamin, boya, afla toksin
ve aminoasit tespit analizleri de 2015 yılından itibaren laboratuvarlarımızda
yapılacaktır. Müdürlük olarak önümüzdeki aylarda ve yıllarda akreditasyon
kapsamımızı genişletmeyi düşünmekteyiz. Erzincan ve çevre illerdeki gıda
sektöründe üretim yapan firmalarımızın halkımızın tüketimine sunduğu ürünlerde
gerekli kalite kriterlerini belirleyen analizleri yaptırması durumunda
halkımızın daha güvenli gıda tüketimi sağlanmış olacaktır.” açıklamasında
bulundu.