Katkı Analiz Birimi

  • ​Birim Sorumlusu Dr. Aydın YILDIZ
  Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde yapılan tanıma göre Gıda katkı maddesi; Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olan veya olmayan; seçilen teknoloji gereği kullanılan işlem veya imalat sırasında kalıntı veya türevleri mamül maddede bulunabilen, gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelerdir.
 
Katkı-Kalıntı Laboratuarımızda;  gıdalarda ve yemlerde tüketimi teşvik veya raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan kimyasallar (tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar vs) tespit edilmektedir. 
 
          Katkı Maddeleri üreticiler tarafından Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde belirtilen sınırlar dahilinde kullanıldığında insan sağlığı üzerinde risk teşkil etmez. Fakat amaçları dışında kullanıldıklarında mesela tahşiş gibi, ya da kusurları kapatıcı olarak, belirtilen limitleri aşarak kullanıldıklarında insan sağlığı üzerinde risk teşkil ederler.


 
CİHAZ LİSTESİ 
Sıra No   
 
Cihaz AdıAdet
1LC-MS/MS1
2HPLC/FLD/DAD1
3Hassas Terazi2
4Roatary Evaparatör1
5Santrifüj1
6Ultrasonik Su Banyosu1
7Çalkalamalı Su Banyosu1
8Su Banyosu2
9Azot Uçurtma Aparatı1
10Hotplate1
11Vortex2
12Etüv1
13Blendir1
14Phmetre1
15Buzdolabı2
16Azot Jeneratörü1
 

''