Fiziksel Analizler Laboratuvar Birimi

Günümüzde gıda sektöründeki hızlı gelişmelere paralel olarak ürün yelpazesi de gelişmektedir. Diğer yandan gelişen gıda teknolojisi karşısında gıdadaki hilelerde büyük bir artış göstermiştir. Bu nedenle günümüzde besin zincirinin her aşamasının kontrolü önem arz etmektedir.

Fiziksel Analizler Laboratuvar Birimi çalışma sahası oldukça geniş olup tüm gıda maddelerinin fiziksel analizleri yapılabilmektedir.

İthalat, ihracat, resmi istek, denetim ve bakanlığımız izleme projeleri çerçevesinde alınan numuneler ile şahıs ve firmaların özel istek numunelerinin analizleri Türk Gıda Kodeksi, Türk Standartları, Uluslararası metotlara (AOAC, ISO vs.) göre yapılmaktadır.

Çalışma el kitabında 74 adet metot talimatı bulunmaktadır.

 
Personel4 (Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı) Personeli İle Hizmet Vermektedir.
Ana Çalışma Konuları
  • Organoleptik Analizler
  • Rutubet (Gıda)
  • Kül
  • HCl'de Çözünmeyen Kül
  • Külde Alkalilik
  • pH
  • Briks
  • Kırılma İndisi
  • Yabancı Madde
  • Elek Analizleri
  • Ağırlık Kontrolü vb.
Mevcut Cihazlar3 adet hassas terazi, 2 adet kül fırını 3 adet etüv (bir tanesi vakumlu), 1 adet refraktometre, 1 adet pH metre, 1 adet sütte donma noktası tayin cihazı, 1adet su soğutma sistemli öğütücü değirmen, 1 adet vakum pompası, 1 adet hektolitre ölçüm aleti, 1 adet otomatik rutubet tayin cihazı, 1 adet su banyosu bulunmaktadır.
Numune Kabul Kriterleri
  • Nem veya kuru madde analizi istenen numunelerde orijinal ambalaj veya numunenin nemden etkilenmesini engelleyecek bir ambalaj ile gelmelidir.
  • Yapılacak analiz türüne göre müşteriden alınması gereken numune miktarı  "Laboratuvarda yapılan analizler ve 2017 analiz ücretleri listesinde" verilmiştir.

​ 

''