Katkı ve Mikotoksin Birimi

KATKI VE MİKOTOKSİN LABORATUVAR(KML) BİRİMİ

 

Katkı Mikotoksin Laboratuvar Birimi bünyesinde denetim, ithalat, ihracat, üretim izni, özel istek ve izleme numune analizleri yürütülmektedir.

Katkı analizleri kapsamında; gıdaların üretilmesinde veya işlenmesinde kullanılan ve gıda çeşitliliğini artırmak, gıdanın besleyici özelliklerini koruyup dayanıklılığını sağlayarak raf ömrünü uzatmak, lezzetini ve rengini cazip hale getirerek tüketicilerin dikkatini çekmek gibi amaçlarla kullanılan katkı maddeleri (boyalar, koruyucular, vitaminler gibi) ile yem ve yem katkı maddelerinde de kullanılan katkıların teşhisi ve miktarlarının belirlenmesi HPLC cihazında DAD dedektörü ve spektrofotometre ile yapılmaktadır. Vitamin A ve E analizlerinin çalışmalarına başlanacaktır.

Su ve atık su analizleri kapsamında; yağ-gress analizi yapılmaktadır.

Mikotoksin analizleri kapsamında; sert kabuklu kuru meyveler, kurutulmuş meyveler, toz biberler, lokumlar ve helvalarda Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1,B2,G1,G2) analizleri HPLC cihazında florasan dedektörle yapılmaktadır. Süt ve süt ürünlerinde Aflatoksin M1 analizi yapılmaktadır. Yemlerde Zearalanon analizi ile ilgili çalışmalar başlatılmış olup kısa süre içinde analiz için numune kabulüne başlanacaktır.

 

Katkı ve Mikotoksin Laboratuvar Biriminde 1 Ziraat Mühendisi ve 1 Sağlık Teknikeri bulunmaktadır.

 

            Cihaz Listesi:

Sıra noCihaz AdıMiktarı (adet)
01No-Frost Buzdolabı 2
02Çalkalayıcı (Shaker)1
03Hassas Terazi 2​
04Spektrofotometre 1
05Su Banyosu1
06pH Metre1
07Etüv1
08HPLC Cihazı 3
09Güç Kaynağı (HPLC)1
10Blender2
11Çeker Ocak (HPLC Ve ICP-OES)2
12Elektrikli Ocak (2'li)1
13Manyetik Karıştırıcı 1
14Vakum Pompası2
15Santrifüj1
16Tüp Karıştırıcı1
17Kuartz Lambası Kabini1
18Saç Kurutma Cihazı1
19Ultra (Millipore) Saf Su Cihazı1
20Otomatik Su Yumuşatma Cihazı1
21Ultrasonik Su Banyosu1
22Evaporatör1
23Sıcaklık Nem Ölçer1
''