Fiziksel Analiz Laboratuvar Birimi

 

 

​Adana Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü birimlerinden olan Fiziksel Analiz Laboratuvarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi elemanları (Gıda Kontrolörleri) tarafından getirilen ithalat, ihracat, denetim, bakanlık izleme projesi kapsamında diğer kontrol numuneleri ile şahıs ve firmaların özel istek analiz talepleri karşılanmaktadır.

Uygulanan analiz metotları, doğruluğu ve güvenirliliği sağlamak açısından güncelliği takip edilerek uluslararası (AOAC), ulusal (Türk Gıda Kodeksi, TS ürün ve metod  Standartları, Gıda Maddeleri Mevzuatı ) ve Ürün Sertifikalarına göre seçilmekte, analizler kalibre ettirilmiş cihazlarla yapılmaktadır.

Tüketici olarak satın aldığımız gıda maddelerinde ilk etapta gözümüze çarpan, ürünün duyusal özellikleri (renk, tat, koku, görünüş, yapı gibi) çok önemlidir. Gıda ham maddesi veya işlenmiş ürün olsun duyusal analizler Fiziksel Analiz Laboratuvarında önemli yer tutar. Bunun yanında Türk Gıda Kodeksi ve TSE ürün standartlarda belirtilen fiziksel ve kimyasal özellikleri tespit etmek amacıyla  gıda, su ve yem numunelerinde farklı analizler yapılmaktadır. Rutubet, kurumadde, yoğunluk, kırılma indisi, suda çözünen katı madde (brix), pH, iletkenlik, bulanıklık, askıda katı madde, çay- su ekstraktı, ticari steril deney,yabancı madde,hububat ve bakliyatlarda, böcek aranması, bozuk dane, boy özelliğini belirlemede elek analizi, ekmek ve yumurtada ağırlık analizleri, süte katılan sıvı miktarını belirlemek amacıyla sütte donma noktası tayini gibi analizler yapılmaktadır.

Analiz sonuçlarının doğruluğu müşteriye karşı en büyük sorumluluğumuz olup, bu amaçla her yıl; tahıl ve mamullerinde (buğday unu, mısır unu) rutubet,  bitkisel yemeklik yağlarda saflık kriterlerinden olan kırılma indisi, yemlerde rutubet, balda rutubet, siyah çayda rutubet, su ekstraktı ve toplam toz çay, meyve sularında brix ve pH, süt ve ayranda kurumadde  gibi analizlerde uluslar arası(FAPAS), ulusal(UME, UZZK) ve laboratuvarlar arası karşılaştırma (LAK)düzeyinde düzenlenen yeterlilik testlerine katılmaktayız. Farklı ürünlerde uygulanan analiz metodları ile ilgili ölçüm belirsizliği ve validasyon çalışmaları yapılarak TURKAK tarafından akreditasyonumuz belgelenmiştir. Analiz  metodları ile ilgili ölçüm belirsizliği ve validasyon çalışmalarına devam edilmektedir. 

​S.N.ÜnvanAdet
1​Ziraat Mühendisi 3
2Kimya Mühendisi1

 

​Analizleri görmek için tıklayınız….​​​​​​​

​S.N.Cihaz AdıAdedi
1Mikroskop2
2Etüv5
3Eleme Cihazı 2
4Kriyoskopi1
5Karl Fischer1
6pH metre1
7Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı2
8Mantolu Isıtıcı3
9İkili Isıtıcı1
10Blender2
11Terazi3
12Vakum Pompası1
13İletkenlik Cihazı1
14Refraktometre1
15Turbidimetre1
16Su Banyosu1
17Saf Su Cihazı1




''